Sporda Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında sporcu lisansı ve spor kulübü işlemlerinin yürütüldüğü Dinamik Spor Bilgi sistemi 04.01.2016 tarihi itibarıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri ile Spor Federasyonlarının kullanımına açılmıştır.

Daha önceden manüel olarak yürütülen spor kulübü tescil ve kayıt işlemleri yeni uygulama ile birlikte İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından kullanılan Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden sorgulanarak yürütülmektedir.

Buna göre; spor kulüplerine ait her türlü iş ve işlemlerin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için öncelikli olarak Derbis Kütük Numarası olmak üzere derneğe ait bilgilerin DERBİS Sisteminde yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde spor kulübüne ait hiçbir işlem yapılmayacaktır.

3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun “ Spor Kulüpleri ” başlıklı 20 nci maddesi gereğince “ Spor kulüpleri, Dernekler Kanununa göre teşekkül eder ve tescil ile Spor Genel Müdürlüğüne dahil olurlar.” Spor kulübü olabilmek için dernek tüzel kişiliği olması gerekmektedir.

Spor Genel Müdürlüğünce tescil edilmemiş olan kulüpler, federasyonlar tarafından tertiplenen veya bunların denetimi altında yapılan müsabakalara katılamazlar.

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 14 üncü ve 37 nci maddeleri gereğince, kulüpler Spor Genel Müdürlüğünce tutulacak kütüğe kayıt ve tescil edilir. Kulüplerin Spor Genel Müdürlüğünce de denetlenmesi ve bunlara yapılacak yardımların şekil ve şartları, üst kuruluş oluşturmada uyulacak usul ve esaslar, gençlik ve spor faaliyetlerini yürüteceklerin nitelikleri ve bunlara uygulanacak disiplin işlemleri, kulüplerin kayıt ve tesciline ilişkin esaslar İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikte düzenlenir hükmüne istinaden hazırlanan Spor Genel Müdürlüğü Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği 08.07.2005 tarihli ve 25869 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mevcut spor kulüpleri ile yeni tescil edilecek spor kulüplerine ait işlemlerin yukarıda belirtilen mevzuat ve açıklamalara uygun olarak yürütülmesi önem arz etmektir.

İlgililere ve kulüplerimize önemle duyurulur.