15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma programı Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un katılımıyla Milli İrade Meydanında (perşembe pazarı alanı) gerçekleştirildi.

Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen programa; Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, K.K. EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, Vali Yardımcıları; Ahmet Büyükçelik, Dursun Balaban, Abdullah Etil, Osman Sarı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erdal Yücel, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Karadeniz, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Siyasi Parti İl Başkanları, Kamu Daire Müdürleri, güvenlik güçleri, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin açılışında 81 ilden 249 hafızın tekbirler eşliğinde oluşturdukları Türk Bayrağı, büyük beğeni topladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmalarında; “ Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum. Ödediğimiz bedel ağır. Anaların, babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların göz yaşlarına, yürek yangınlarına değer biçmek asla mümkün değildir ama bu fedakarlıkların karşılığında elde ettiğimiz istikbalimize de değer biçemeyiz. 15 Temmuz ilk değil son saldırı olmayacaktır. FETÖ’nün, PKK’nın, DEAŞ’ın arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Önce bu hainlerin kafasını kopartacağız. Karşımızdaki örgütler gördüğümüz yapılarından ibaret olmayabilir. Ancak şunu da bilsinler; Tükiye’de göründüğünden ibaret değildir. Bizim arkamızda da binlerce yıllık devlet geleneğimiz var. Bunu da böyle bilinmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı forsumuzdaki her bir yıldız, işte bu geleneğin sembolüdür. Bizim arkamızda bin yıllık bir medeniyet birikimi var.

BİZ, SIRADAN BİR GÖÇEBE KAVİM DEĞİLİZ, BİZ MİLLETİZ MİLLET, ONLAR İSE İLLET İLLET.

Topluluklar sadece anlık çıkarları için bir arada bulunurlar, milletlerin ise ortak geçmişleri, ortak değerleri, ortak hayalleri vardır. Bunlar uğrunda gerektiğinde canlarını vermeyi göze alırlar. Türk milleti, 15 Temmuz’da binlerce yıllık tarihinde defalarca yaptığı gibi kutsallarını korumak uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir. Tarih boyunca hep ateşle imtihan olmuş, düşman saldırılarının ve ihanetlerinin kıskacında pişerek yol yürümüş bir milletiz. Rastgele bir araya gelmiş insan topluluklarıyla, milletler arasında ki fark işte budur. Biz; sıradan bir göçebe kavim değiliz, biz milletiz millet, onlar ise illet illet.

ÖLÜMÜ ÖLÜMLE KORKUTARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ.

Biz dirileri şerefli, ölüleri şanlı Türk milleti olarak coğrafyamızın, bölgemizin, dünyanın geleceğine talibiz. Bizi ne terör örgütlerinin alçakça saldırıları, ne onları kullanan güçlerin sinsi oyunları çökertebilir. Biz işte bu ruhu, bu inancı, bu iddiayı kaybettiğimiz gün biteriz. Bunu iyi görün. Allah’ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek ama bin dirileceğiz. Ölümü ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz. Kalbimizden inancı, yüreğimizden cesareti, bileğimizden gücü, sırtımızdan teri hiç eksik etmeden durmaksızın çalışacağız. Unutmayacağız unutturmayacağız. Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuzları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını da bilemeyiz. Müslüman akıllı insandır. Aynı delikte iki defa ısırılmaz.

Bir kez daha 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerine Allah'tan rahmet yakınlarına ve tüm millete başsağlığı diliyorum. Gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum. 15 Temmuz'un yıl döneminde düzenlenen programlara katılarak şehitlerimizin hatıralarına, gazilerine, ülkesine, devletine demokrasisine, geleceğine sahip çıkan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.” diyen Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarının ardından 15 Temmuz Belgesel Film gösterimi izlendi.

15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasının anlatıldığı “ 15 Temmuz Konulu Oyun Yazma Yarışması” nda dereceye giren, Hikaye isimli oyunla Ankara’dan Firdevs Tez, Kocaeli’den Gücünü Farket ile Mevlüt Soysal, İstanbul’dan Karıncaların Gecesi ile Uğur Kanbay, İstanbul’dan En Uzun Gece oyunu ile Abdullah Enes Balıkçı, Kocaeli’den Mihrak oyunuyla Cengizhan Selçuk ve son olarak İstanbul’dan En Uzun Gecenin Şafağında oyun yazısıyla Fahrettin Eren Dinler’e ödülleri Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ve beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte ödüllerini vermelerinin ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy Anadolu Ajansı’nın 15 Temmuz’u anlatan fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisini gezdi.

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla saat 00.13'te tüm Türkiye ile birlikte Kocaeli’nde de salaların okunmasının ardından program, konserler, şiir dinletileri ve çeşitli etkinliklerle 16 Temmuz Pazar sabahına kadar devam etti.