T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, Yunanistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek’i kapsayan “Balkanlarda Osmanlı İzleri” projesi başladı.

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi tarafından gerçekleştirilen program kapsamında 26 genç Yunanistan’ın Kavala ve Selanik; Makedonya’nın Üsküp, Kalkandelen, Manastır, Resne ve Ohrid; Kosova’nın Priştine ve Prizren; Bosna Hersek’in Mostar, Blagaj, Jablanica, Konjic, Saraybosna ve Srebrenica; Karadağ’ın Porgorica, Cetinje, St Stefan, Budva ve Kotor; Arnavutluk’un Struga, Elbasan, Tiran, İşkodra ve Podgorıca şehirlerinde bulunan başlıca tarihi ve kültürel mekanları yerinde görme ve ziyaret etme fırsatı elde ediyor.

12 Ekim’de başlayan ve 19 Ekim’de sona erecek olan program kapsamında ayrıca katılımcı gençler yaygın eğitim metotlarıyla saha ve alan çalışmaları, atölye ve grup çalışmaları gerçekleştiriyor.

Projeyle, Osmanlı Devletinin Balkanlarda bırakmış olduğu tarihi, kültürel, sanatsal, politik ve sosyal izlerin günümüz gençliği tarafından tanınmasını ve benimsenmesi, balkanlarda yaşayan akraba toplulukların yaşantılarının yerinde gözlemlenmesi, Osmanlı yönetimindeki Balkanlar ile şuan ki Balkan Devletlerinin tarihi ve siyasi gelişiminin incelenmesi, Türkiye ile Balkanlar arasında asırlar boyu süre gelen bağların canlı tutulmasının sağlamanması amaçlanıyor.